חשיבות בדיקת שמאי לפני רכישת דירה
שאתה קונה דירה אתה מזמין שמאי לבדיקה ראשונית על מנת לוודא שיש התאמה בין המצב הרישומי למצב הפיסי של הדירה?
במהלך 18 השנים שאני עוסקת במקרקעין, אני נדהמת מכך שקונים מתלבטים לא מעט באם להוציא הוצאה כספית לשכירת שירותי שמאי לצורך בדיקת הנכס שאותו הם מעוניינים לקנות.
אך אותם קונים לא היו מתלבטים אפילו לרגע בצורך לבדוק רכב לפני קניה. מפתיע נכון?
הנתון הזה כל כך מפתיע ואבסורדי, בייחוד נוכח העובדה שערכו של רכב שווה בממוצע כשמינית (ואפילו פחות) מערכה של דירה, כשדירה הינה בדרך כלל הנכס היקר ביותר שאנו משקיעים בו במהלך חיינו.
אז מה המשמעות של חוסר התאמה בין המצב הרישומי למצב הפיסי של הדירה?
למעשה, מדובר בחריגת בניה.
לחריגות בניה יש השלכה כלכלית, עת הבנק למשכנתאות מטעם הרוכש יעריך את שווי הנכס בסכום נמוך יותר באופן משמעותי ומשכך, סכום ההלוואה המקסימלי יפחת בהתאם, סיכון לנקיטה בהליכים מינהליים וקנסות על ידי הרשויות עד כדי צו הריסה / קנסות וכיוצ"ב, סיכון של עיכוב ברישום בטאבו ( ככל שהחריגה מתגלית בשלבים שלפני רישום בית משותף), הרוכש עשוי להיות חשוף לתביעות מצד יתר בעלי הדירות שרישום דירתם מתעכב בשל כך, ערכו של הנכס שווה פחות בשל חריגת בניה ועוד.
יודגש: עצם גילוי חריגת הבניה ,אין משמעה שלא ניתן לעשות עסקה.
אולם צריך יהיה ליתן התייחסות לעניין, לקבוע מי יכשיר את החריגה, ליתן התייחסות מתאימה בדבר בטחונות דרושים והכי חשוב גילוי החריגה תאפשר לרוכש להיכנס בעיניים פקוחות לעסקה כשכל הנתונים ברורים וידועים, שהרי אנו רוצים לדעת מה אנו רוכשים ואת טיב הנכס הנרכש.
אם כן, כמו בכל דבר בחיים: סוף מעשה במחשבה תחילה. והמחשבה מתחילה מהבדיקות המקדמיות הנחוצות וחשובות.
מיכל ריינס -עמירה עורכת דין, מגשרת ונוטריון